Fyllinger

Karies, gamle fyllinger som bør skiftes, knukket tann eller oppbygging av tenner. Fyllingsterapi er ofte svaret!

Bestill time
Fyllinger

Informasjon om behandlingen

Prisliste

Liten fylling - 1 flate

1395,-

Stor fylling - 3 flater

1995,-

Mellomstor fylling - 2 flater

1695,-

Oppbygging av hel tannkrone i plastisk materiale

2195,-

Hull, sprekk i tannen eller annen oppbygging av tenner? Vi hjelper deg.

En tannfylling er et hvitt materiale av kompositt (plast) som erstatter tapt tannsubstans, ved for eksempel hull (karies), slitte tenner og knekt tann.

Tannfylling hos oss inkluderer:

  • Ekstra røntgenbilder ved behov
  • Bedøvelse
  • Tilpasset fyllingsfarge slik at tannfyllingen passer dine andre tenner og du får et naturlig resultat
  • Puss og polering av tannfyllingen
  • Hygieneartikler
Martine på Grünerløkka bruker røntgenbildene til pasienten for å forklare hvilken tann det er behov for fyllingsterapi.

Tannfyllinger legger vi som oftest når det forekommer hull i tennene, men dette er også en vanlig behanlingsform ved frakturer, altså at tannen har knekt. Ved frakturer kan tannlegen bygge opp tannen med kompositt. Om det er en stor del av tannen som har frakturert kan det i noen tilfeller være aktuelt med en krone på tannen for å kunne bevare den. Dette er fordi det blir for lite støtte med en tannfylling for å holde tannen sammen.

Vi kan også legge kompositt hvis du mangler tannsubstans. Dette kan komme av for eksempel børsteskader hvor emaljen på tennene gradvis har blitt børstet vekk. Misfargede tenner kan også bli lysere ved å legge en tannfylling.

Dersom du har en løs tannfylling er det viktig at du får skiftet denne da det kan danne seg et større hull under den løse fyllingen.

Når man har hull i tennene vil størrelsen på tannfyllingen variere med tanke på størrelsen på hullet eller skaden i tannen. Det er også ulik behandlingstid på ulik størrelse på fyllingen.

Det finnes flere typer materiale av tannfyllinger: amalgamfyllinger (sølvfyllinger) legges ikke lengre i dag, men flere har denne typen fyllinger i munnen sin fra tidligere. Dersom du har en gammel amalgamfylling du vil skifte gjør vi dette hos oss. I dag legger for det meste plastfyllinger og porselensfyllinger.

En tann har flere flater, og det er først når vi har diagnostisert at vi vet om du trenger en 1.- eller 3-flaters fylling. Du vil bli godt informert på en undersøkelse og fyllingsstørrelse vil også fremkomme av ditt kostnadsoverslag.

Ved oppbygging av en hel tann gjelder er det som hovedregel behov for en 4-flaters fylling av totalt 5 flater på tannen din. Om det er en stor del av tannen som har frakturert (knekt) kan det i noen tilfeller heller være aktuelt med en krone på tannen for å bevare den, dette er fordi det blir for lite støtte med en tannfylling for å holde tannen sammen

Bestill time
FAQS

Ofte stilte spørsmål

Hva betyr begynnende hull?

Et begynnende hull er karies i tannemaljen (ytterste laget av tannen). Dette må ikke behandles så lenge det ikke utvikler seg. Beste måten for å hindre at det utvikler seg er tannpuss 2 ganger daglig med fluortannkrem, daglig bruk av tanntråd og ekstra tilskudd av fluor (fluorskyll eller fluortabletter). Dersom hullet blir så stort at det trenger gjennom tannemaljen bør det behandles.

Hva er en tannkrone?

Tannkronen er den delen av tannen som synes i munnen. Dersom en tann er veldig nedslitt eller skadet kan man fremstille en kunstig tannkrone som erstatning. Dette vil da fungere som et nytt "skall" på tannen og gjenopprette tannens form og funksjon.

Hvorfor får jeg hull i tennene?

I munnhulen finnes bakterier som omdanner karbohydrater fra mat og drikke til syre. Denne syren kan løse opp tannemaljen og lage "hull" (karies). Hull som ligger kun i det ytterste laget av tannen vil kunne stoppes i utviklingen og vil da ikke trenge behandling. Dersom hullet går lengre inn i tannen må man behandle tannen, oftest med fylling. Det er flere ting som virker forebyggende / beskyttende mot hull: - Redusere inntaket av tilsatt sukker / stivelse. Redusere måltidsfrekvens, slik at tennene får lengre / oftere pause fra syrepåvirkning. - Fluor: Pusse med fluortannkrem morgen og kveld. Ikke skylle med vann etter puss. - Spyttet i seg selv har en beskyttende effekt.