Rotfylling

Rotfylling er nødvendig for å beholde tannen dersom du har et hull som går helt inn til tannens nerve eller om du får skade i nerven som resulterer i at nerven dør. Pris inkluderer bedøvelse, hygienetillegg og ekstra røntgen hvis behov.

Bestill time
Rotfylling

Informasjon om behandlingen

Prisliste

Rotfylling, 2 kanaler

4995,-

Rotfylling, 3 kanaler eller mer

5995,-

Rotfylling, 1 kanal

3995,-

Rotfylling legges når det er infeksjon i nerven. Vi fjerner nerver og blodkar og tannlegen legger rotfyllingsmateriale og midlertidig toppfylling. Rotfylling er nødvendig for å kunne bevare tannen, og unngå tanntrekking og mer alvorlige komplikasjoner.

Rotfylling er en behandling som utføres etter at man har vært på undersøkelse og fått påvist infeksjon i nerven til tannen. Hos Blid betaler du det samme uansett hvilken tann som skal rotfylles. Rotfylling utføres hos en tannlege, og innebærer at nerver og blodkar (pulpa på fagspråket) inne i tannen fjernes før pulpa erstattes med rotfyllingsmateriale. Rotfylling er nødvendig for å kunne bevare tannen, og unngå tanntrekking og mer alvorlige komplikasjoner.

Vår dyktige tannleger hjelper deg med rotfylling.

En rotfylling inkluderer:
  • Røntgenbilder etter behov
  • Bedøvelse etter behov
  • Rotfyllingsmateriale og oppdekking
  • Midlertidig toppfylling
  • Hygieneartikler

Dersom tannens nerve er død, irritert eller infisert vil man trenge en rotfylling for å bevare tannen. Dette oppstår ved at det er en betennelse i tannens nerve, dette forårsakes av hull i tannen, dype fyllinger, sprekk i tann eller fylling, eller kronebehandling på tannen som har forårsaket sprekker som gir og en bakteriell infeksjon i tannens rot. Uten behandling vil bakteriene spre seg til rotspissen og en betennelse i kjevebenet vil oppstå. Dersom denne betennelse blir synlig vil man se en “kvise” (fistel) på tannkjøttet. Tilstanden kan gjøre, men gjør som oftest ikke vondt og oppdages på årlig undersøkelse hos tannlege eller tannpleier.

Kanalene i roten renses for å sikre at all infeksjon er borte. Når dette er gjort benyttes et fyllingsmateriale for å erstatte nerven med et nytt materiale, det er dette som kalles en rotfylling. Behandlingen kan gjøres i ett besøk men noen ganger gjøres det over to eller flere. Dersom det er en komplisert rotfylling krever den flere besøk for å sikre et grundig resultat.

Når tannen er ferdig rotfylt legges det en midlertidig fylling på toppen av tannen for å isolere den for bakterier. Når tannen er symptomfri må den bygges opp til sin naturlige form, enten med kompositt (fyllingsterapi) eller porselen/krone.

Bestill time
FAQS

Ofte stilte spørsmål

Hva er en tannkrone?

Tannkronen er den delen av tannen som synes i munnen. Dersom en tann er veldig nedslitt eller skadet kan man fremstille en kunstig tannkrone som erstatning. Dette vil da fungere som et nytt "skall" på tannen og gjenopprette tannens form og funksjon.

Hvordan vedlikeholde en tannkrone?

Selv om man har erstattet deler av en tann med en krone vil man måtte vedlikeholde som om det skulle vært en frisk tann. Dette innebærer å pusse med fluortannkrem to ganger per dag, samt bruke tanntråd eller mellomromsbørster langs kronekanten. Dersom man utelater renhold vil det på sikt kunne oppstå hull under kronen eller i kanten på kronen.

Hva er OPG og når brukes det?

OPG er et oversiktsbilde som tar bilde av tenner, tannrøtter og kjeve. Ofte er det nødvendig å ta et OPG-bilde for vurdering av hvorvidt du skal fjerne visdomstenner da vi kan se beliggenheten på tannen og vurdere eventuell risiko knyttet til tannens utvikling. OPG-bilde gir en oversikt som er nyttig i forbindelse med utredning av kjeveplager eller aligner/usynlig regulering.

Hva skjer hvis jeg ikke jeg rotfyller?

Utgangspunktet er at vi ønsker å beholde tannen så lenge som mulig uten å trekke denne. Derfor er rotfylling et godt alternativ. Dersom du går for lenge med en tann som bør rotfylles, kan infeksjonen spre seg ytterligere slik at tannen til slutt må trekkes. Hvis du går lenge med tannverk er sjansen for infeksjon stor. Hvis du går lenge med en ubehandlet tannbyll er det stor sjanse for at infeksjonen sprer seg, noe som da kan gjøre at rotfylling som er behandling er for sent. Da er det neste alternativet å fjerne tannen helt.

Hvor lang tid tar en rotfylling?

Behandlingstiden varierer utifra kompleksiteten til tannen - både i form av antall kanaler, plassering osv. For at behandlingen skal være vellykket, og dermed at du kan bevare tannen din, bruker vi den tiden vi trenger. Ofte deles behandlingen inn i flere seanser, gjerne to eller tre, og det tar ca 60-90 minutter. Dette kan være en kompleks behandling, så det er viktig at du ikke utsetter besøket når du først er i gang. Vi har god erfaring med rotfyllinger. Dersom tannen er svært kompleks, samarbeider vi også tett med spesialister. I en undersøkelse vil vi gi deg svar på behandlingsforløp, tid og antall kanaler. Vi vil også gi all informasjon du trenger for å være trygg på at du er i gode hender.