Tannstein: hva er det og hvorfor skal man fjerne det?

Tannlege Mina
June 2023
2 min estimert lesetid

Hva er tannstein, hvorfor får man det og hva kan du gjøre for å unngå det? Hva gjør du hvis tannkjøttet ditt begynner å blø? I denne artikkelen lærer vi deg alt om tannstein

Hva er tannstein?

Tannstein er resultatet av at bakterier i munnen din omdannes til plakk. Dette er et hvitt, klebrig belegg som danner seg på tannoverflaten. Over tid kan denne plakken hardne og omdannes til tannstein når kalsium og fosfat i spyttet reagerer med plakken. Da får den ofte en gul- eller brunaktig farge og kan identifiseres som et ru område på tannen. Dette skjer spesielt på steder som er vanskelige å rengjøre, som roten av tennene, nær tannkjøttlinjen. I noen tilfeller kan tannstein også dannes under tannkjøttlinjen, noe som kan forårsake smerte og ytterligere komplikasjoner. Tannstein kan også oppstå på tannproteser og tannimplantater.

Er tannstein farlig eller skadelig?

Når tannkjøttet blør, kan dette være et symptom på tannkjøtt som har blitt betent som følge av tannstein. Tannstein kan også føre til at tannkjøttet løsner noe, samt dårlig ånde. Derfor er det viktig å fjerne tannstein regelmessig.

Hvordan forebygge tannstein?

For å forebygge dannelse av tannstein bør man være grundig med daglig rengjøring med tannbørste, tanntråd og fluor-skyll. I tillegg kan det bidra positivt å unngå matvarer og drikkevarer som inneholder mye sukker. Uansett vil det for de fleste oppstå tannstein fordi man har områder som er vanskeligere å holde rene enn andre. Under en undersøkelse hos din tannlege vil du bli gjort oppmerksom på om det er områder du bør ha større fokus på å holde rent.

Hvordan fjerne tannstein?

Når tannstein først har dannet seg, må den fjernes profesjonelt hos tannpleier eller tannlege. Da brukes det spesielle verktøy og skraper for å fjerne tannsteinen fra overflaten. Dette gjør som regel ikke vondt, men hvis det er mye tannstein og det er lenge siden sist man renset tennene, kan tannkjøttet være betent. Betennelse vil føre til rødt, hovent og lett blødende tannkjøtt. Dette vil være ømt og gjøre at rensing vil bli mer ubehagelig. For å unngå dette, anbefaler man å pusse tennene godt to ganger om dagen og bruke tanntråd daglig, i tillegg til å få profesjonell rense så ofte som anbefalt. For de fleste anbefales dette minst en gang i året for å holde tannsteinen under kontroll. Dette er naturligvis en del av din regelmessige undersøkelse hos oss. Vi tilbyr også grundig rens som en separat behandling hvis du kun ønsker det. For noen kan det være behov for rens oftere, og da er dette et fint alternativ. Velkommen til oss!