Profesjonell tannbleking hos tannlegen

Tannlege Katrin
November 2023
3 min estimert lesetid

Hvordan fungerer en profesjonell tannbleking hos tannlegen og hvor lenge varer resultatet? Gir det skade på tennene, og hva må du unngå å spise og drikke etterpå? Vi gir deg svar her!

Hva er tannbleking?

Fjerning av misfarging på tenners overflate (tannrens og airflow) vil ikke endre fargen på tennene, men vil selvfølgelig kunne gi et lysere og freshere resultat. Ønsker du et ytterligere lysere resultat må du derfor bruke et blekemiddel som tar bort fargestoffer fra tannemaljen. Profesjonell tannbleking hos tannlege er den eneste måten å få lysere tenner på, ved hjelp av kjemi. Et blekemiddel som inneholder godkjent stoff for formålet plasseres i en skinne som er støpt etter modell av dine tenner. Prosedyren får du hos din behandler.

Er tannbleking permanent?

Et tannblekingsresultat er ikke permanent, men holder vanligvis i ett til to år.

Er tannbleking farlig eller skadelig?

Det er mange tilbydere av tannbleking, og i dag kan du få kjøpt tannbleking på nett og over disk i mange butikker. Det er kun tannhelsepersonell som har lov til å bleke tenner og kan bruke midler som faktisk virker – og som er trygge for deg. Under en profesjonell tannbleking hos tannlegen, vil behandleren din alltid først vurdere dine tenner og munnhelse, og eventuelt legge til rette for at tennene er friske nok før man starter behandlingen. Individuelt tilpassede blekeskinner sørger for at blekemiddelet påføres jevnt over tennene. Blekemiddelet du får hos Blid er trygt og skånsomt og har dokumentert effekt på tennene. Selv om tannbleking som oftest går smertefritt, kan det gi bivirkninger. De vanligste bivirkningene av tannbleking er:

  • Tannsensitivitet: en av de vanligste bivirkningene av tannbleking er at tennene blir mer sensitive. Dette kan gjøre at tennene føles ømme eller såre etter bleking, spesielt når du spiser eller drikker kalde eller varme matvarer og drikke. 
  • Irritasjon av slimhinner: Tannbleking kan forårsake irritasjon i slimhinnene i munnen, oftest langs tannkjøttskanten. Dette kan føles ved at munnen føles tørr eller sår. 
  • Skade på emaljen: Godkjente blekemidler skal ikke skade emaljen på tennene, men dersom emaljen er tynn eller borte enkelte steder, kan blekemiddel komme til der det ikke skal være. Derfor er det viktig at du får en grundig sjekk i forkant.
  • Allergiske reaksjoner: Noen kan være allergiske mot kjemikaliene i tannblekingsprodukter, noe som kan føre til allergiske reaksjoner som hudutslett og hevelse i ansiktet. Dette er sjeldent, og skulle det oppstå må du ta kontakt med oss så vi kan hjelpe deg videre.

Hvordan fungerer tannbleking hos tannlegen?

En profesjonell tannblekingsbehandling hos Blid starter med at vi renser og fjerner tannstein før vi tar avtrykk av tennene dine og lager individuelt tilpassede blekeskinner. Disse skinnene får du med deg hjem, sammen med blekemiddelet. Sammen blir vi enige om du bør velge dag- eller nattbleking og hvor mange dager du bør bleke, avhengig av dine ønsker og behov. Normalt er dette omtrent en uke, men noen er fornøyd etter 4-5 dager og noen velger mer enn en uke. Vi gir veiledning om hvordan du oppnår best mulig resultat. 

Er det mer enn seks måneder siden sist tannsjekk, ønsker vi at du først bestiller en time for full undersøkelse og rens. Dette slik at vi kan være sikre på at du er kariesfri og har friske forhold i munnen, noe som er kjempeviktig før man starter en tannblekingsbehandling. Har du hatt tannsjekk et annet sted enn hos Blid de siste seks månedene, ønsker vi at du tar med deg en journalutskrift og røntgenbilder herfra. Dette får du ved å ringe eller sende mail til denne klinikken. Da får vi best mulig oversikt over din tannhistorikk, og er klare til å sette i gang.

Hva må du tenke på etter å ha bleket tennene?

Etter en tannbleking er tennene mer sensitive og misfarges noe lettere. Bruk derfor fluoridskyll hver dag og unngå mat og drikke med sterk farge som kaffe, rødvin og blåbær underveis i blekeperioden og 2-3 dager etter. Dersom hvitfargen avtar kun noen måneder etter, kan dette skyldes belegg på tennene som kan fjernes hos tannlege eller tannpleier. Vi tilbyr grundig rens som en separat behandling hvis du kun ønsker rens og ikke noe annet. Dette kan være et fint alternativ i disse tilfellene. Dersom du opplever kraftig ising underveis eller etter behandlingsperioden, ønsker vi at du tar kontakt med oss slik at vi kan hjelpe deg videre.

Er du usikker på om tannbleking er noe for deg? Ta kontakt med oss og vi hjelper deg med spørsmål du måtte ha!