Hvordan stoppe ising i tennene?

Tannlege Katrin
February 2024
1 min estimert lesetid

Ising i tennene kan være ubehagelig, men heldigvis finnes det tips for å lindre og forebygge dette vanlige problemet. I denne artikkelen forklarer vi deg årsakene til ising i tennene og effektive måte

Hva skyldes ising i tennene?

Ising i tennene kan skyldes ulike ting, men fellesnevneren er slitasje og skade på tennene. Dette kan være oppløsning av tannsubstans som følge av syreangrep (erosjoner/syreskader) eller blottlagte tannhalser, skader fra overdreven pussing med hard tannbørste, sprekker eller utette fyllinger. Er du usikker, kan tannlegen eller tannpleieren din hjelpe deg med å undersøke årsaken.

Er ising i tennene hull?

Ising i tennene kan være et tegn på hull, og spesielt hvis det gjør vondt når du spiser sjokolade og andre søtsaker. Men det kan også være andre årsaker til disse plagene. Har du plager, anbefaler vi at du kommer til en undersøkelse slik at vi kan vurdere om det bør settes i gang et behandlingsløp.

Kan tannstein føre til ising?

Tannstein i seg selv forårsaker ikke ising. Når det er sagt, kan det være en faktor som medvirker - ettersom det kan føre til andre komplikasjoner som igjen kan gi ising i tennene.

Kan ising gå over av seg selv?

Ising kan gå over av seg selv med god munnhygiene og riktig pusseteknikk. Les mer om pusseteknikk her. Skulle det derimot ikke gå over av seg selv, anbefaler vi å komme til en tannundersøkelse for å finne årsaken til isingen. Da kan vi sette i gang et behandlingsløp eller gi veiledning om tiltak du kan gjøre hjemme for å stoppe isingen. Dette kan eksempelvis være spesifikke tannkremer, justering av pusseteknikk og hjelpemidler, samt kostholdsveiledning.