Hvilken tannbørste er best for deg?

Tannlege Thomas
November 2023
2 min estimert lesetid

Skal du kjøpe en ny tannbørste er det mange valg å ta. Skal du gå for manuell eller elektrisk tannbørste? Mykt eller hardt børstehode? Hvordan holder du den ren og hvor ofte bør du bytte den?

Manuell eller elektrisk tannbørste?

En vanlig myte er at elektriske tannbørster er overlegne i å fjerne plakk og bakterier sammenliknet med manuelle tannbørster. Imidlertid viser forskning at en tradisjonell tannbørste kan fjerne like mye plakk som en elektrisk tannbørste, så lenge du er flink til å pusse lenge og grundig nok.

Hvorfor velge elektrisk tannbørste?

Elektriske tannbørster kan være spesielt nyttige for de med begrenset mobilitet eller de som har behov for ekstra hjelp for å få pusset grundig nok. Dette kan eksempelvis være fordi du har tannregulering. En elektrisk tannbørste kan også være en fordel dersom du har en tendens til å pusse for hardt. Noen avanserte elektriske tannbørster sier ifra om du pusser for hardt, og kan veilede deg om hvilke områder som trenger mer oppmerksomhet.  

Med en elektrisk tannbørste får du rengjort tennene grundigere på kortere tid, men dersom du pusser med en manuell tannbørste grundig i 2-3 minutter vil dette som sagt være godt nok for de fleste.  

Hva med børstehodet?

De fleste tannleger er enige om at å bruke en tannbørste med mykt børstehode er den beste måten å effektivt fjerne plakk og rester fra både tennene og tannkjøttet. Harde børstehoder gir ikke bedre resultater, og kan faktisk medføre risiko for skade på tannen og tannkjøttet.

I tillegg kan det være gunstig å velge en tannbørste med et mindre børstehode, da dette gjør det enklere å nå alle områder i munnen. Spesielt de bakerste tennene, som kan være vanskeligere å komme til med et større børstehode, kan dra nytte av et mindre børstehode.

Hvis du er usikker, bør du snakke med din tannlege eller tannpleier under ditt neste tannlegebesøk for veiledning. De kan gi deg råd om hvilken tannbørste som passer best for deg, samt pusseteknikk og andre hjemmerutiner.

Hvordan holde tannbørsten ren?

Tannbørsten kommer i kontakt med et stort antall bakterier, både fra munnhulen og miljøet rundt der den oppbevares. Det er derfor viktig å sikre tiltak som holder tannbørsten så ren som mulig. Skyll tannbørsten grundig med vann etter bruk for å fjerne matrester. Oppbevar den oppreist i en holder som sikrer god lufttørking. Unngå å dekke til børstehodet, da dette kan føre til bakterievekst grunnet fuktighet. Når du reiser, bør du sørge for at tannbørsten er godt beskyttet.

Hvor ofte bør du bytte tannbørste?

Uansett hvor god tannbørstehygiene du har, vil det hope seg opp med bakterier på tannbørsten. Det anbefales derfor å bytte tannbørsten eller børstehodet hver tredje måned eller når børsten begynner å se slitt ut. Husk at tannbørsten din er personlig og bør ikke deles med andre.