Tannstein – Hvorfor oppstår det?

Dette er årsaken, løsningen og behandlingen av tannstein.

Bestill time
Tannstein – Hvorfor oppstår det?

Tannstein

Tannstein er bakteriebelegg og mineraler som forkalkes på tann- og rotoverflate. Tannstein som blir liggende over tid kan gi betennelse i tannkjøttet. Vi anbefaler regelmessig tannrens for å opprettholde en frisk munn.

Tannsteinen legger seg som et belegg utenpå tennene, og vil vokse og bli større dersom det ikke fjernes. Du kan kjenne igjen tannstein ved å se et hvitt eller gulaktig belegg på tennene og det legger seg vanligvis langs tannkjøttskanten og mellom tennene.

Tannstein må fjernes profesjonelt hos tannpleier eller tannlege minimum én gang i året. Mengden av tannstein og hvor ofte denne må fjernes varierer individuelt. For å forebygge dannelse av tannstein er det lurt å være grundig med daglig bruk av tannbørste og tanntråd.


Mer om tannstein

Tannstein er bakteriebelegg og mineraler fra spyttet som forkalkes på tann- og rotoverflate. Tannstein som blir liggende over tid kan gi betennelse i tannkjøttet. Tannstein ses gjerne på flater som er i nærheten av store spyttkjertler - som innsiden av kinnet, lokalt ved de store jekslene i overkjeven og bak tennene i underkjeven.

Tannstein som ligger under tannkjøttskanten bidrar til å forsterke betennelsesprosesser i tannkjøttet. Dette kan føre til tannkjøttsykdommen periodontitt.


Løsningen og behandling

Dersom det er lenge siden du har fått fjernet tannstein vil vi anbefale deg å få utført en profesjonell tannrens. Regelmessig fjerning av tannstein bidrar til å opprettholde en sunn munn, da tannstein kan gjøre at tannkjøttet blir betent og blør samt at det kan føre til dårlig ånde.

Hos Blid tilbyr vi grundig tannrens som en del av den årlige undersøkelsen. Dersom du har lyst på mer regelmessig rens av tenner, kan du enten booke undersøkelse oftere (i samråd med din behandler) eller komme innom for en kortere fresh-up der vi fjerner misfarging og belegg med airflow.


Bestill time
FAQ

Ofte stilte spørsmål

No items found.