Tannstein – Hvorfor oppstår det?

Hva er egentlig tannstein og hvordan kan det fjernes?

Bestill time
Tannstein – Hvorfor oppstår det?

Fem kjappe om tannstein

1. Tannstein er et hardt, gult belegg som dannes på tannoverflaten, spesielt på roten av tennene. Det består hovedsakelig av kalsium og fosfat i tillegg til bakterier og andre partikler.

2. Tannstein kan føre til tannkjøttbetennelse og og at tannkjøttet løsner noe hvis det ikke fjernes. Det kan også forårsake lukt fra munnen og dårlig ånde.

3. Tannstein kan fjernes ved hjelp av en grundig tannrens hos en tannlege eller tannpleier. Tannrensing innebærer å bruke spesielle verktøy og skraper for å fjerne tannsteinen fra tannoverflaten (dette er som regel ikke vondt og er noe vi gjør hver eneste dag).

4. Du kan redusere risikoen for å utvikle tannstein ved å pusse tennene regelmessig, bruke tanntråd og fluor-skyll, samt unngå matvarer og drikkevarer som inneholder mye sukker.

5. Tannlegen din kan hjelpe deg med å forebygge tannstein ved å gi deg råd om munnhygiene samt regelemessig rens av tennene. Det anbefales å få profesjonelle tannrens minst en gang per år for å holde tannsteinen under kontroll - dette er naturligvis en del av årssjekken/undersøkelsen hos oss.

Hva er tannstein?

Tannstein dannes når bakterier i munnen din omdannes til plakk, et hvitt, klebrig belegg som danner seg på tannoverflaten. Plakk består hovedsakelig av bakterier, matpartikler og spytt. Tannstein som blir liggende over tid kan gi betennelse i tannkjøttet. Vi anbefaler regelmessig tannrens for å opprettholde en frisk munn. 

Hvis plakk ikke fjernes regelmessig, kan den hardne og omdannes til tannstein. Dette skjer når kalsium og fosfat i spyttet reagerer med plakken og dannes et hardt belegg. Tannsteinen kan dannes på tannoverflaten, men den dannes vanligvis på roten av tennene, spesielt på steder som er vanskelige å rengjøre.

Tannstein kan også dannes på tannproteser og tannimplantater. Dette kan være vanskelig å fjerne og kan føre til lukt fra munnen og dårlig ånde.

Tannstein må fjernes profesjonelt hos tannpleier eller tannlege minimum én gang i året. Mengden av tannstein og hvor ofte denne må fjernes varierer individuelt. For å forebygge dannelse av tannstein er det lurt å være grundig med daglig bruk av tannbørste og tanntråd.

Våre tannleger og tannpleiere fjerner tannstein daglig på en skånsom og behagelig måte. I tillegg gir vi deg tips og triks til hva du kan gjøre hjemme for å forebygge tannstein.

Hvordan kan vi hjelpe deg med tannstein?

Dersom det er lenge siden du har fått fjernet tannstein vil vi anbefale deg å få utført en profesjonell grundig tannrens. Regelmessig fjerning av tannstein bidrar til å opprettholde en sunn munn, da tannstein kan gjøre at tannkjøttet blir betent og blør samt at det kan føre til dårlig ånde.

Hos Blid tilbyr vi grundig tannrens som en del av den årlige undersøkelsen og som separat behandling hvis du kun ønsker rens og ikke noe annet. Dersom du har lyst på mer regelmessig rens av tenner, kan du enten booke grundig tannrens. Velkommen til oss!


Bestill time
FAQ

Ofte stilte spørsmål

No items found.