Rotfylling

Rotfylling er nødvendig for å beholde tannen dersom du har et hull som går helt til tannens nerver.

Bestill time
Rotfylling

Rotfylling

Rotfylling legges når det er infeksjon i nerven. Vi fjerner nerver og blodkar og tannlegen legger rotfyllingsmateriale og midlertidig toppfylling. Rotfylling er nødvendig for å kunne bevare tannen, og unngå tanntrekking og mer alvorlige komplikasjoner.

Rotfylling er en behandling som utføres etter at man har vært på undersøkelse og fått påvist infeksjon i nerven til tannen.

Rotfylling utføres hos en tannlege, og innebærer at nerver og blodkar (pulpa på fagspråket) inne i tannen fjernes før pulpa erstattes med rotfyllingsmateriale. Rotfylling er nødvendig for å kunne bevare tannen, og unngå tanntrekking og mer alvorlige komplikasjoner.

En rotfylling inkluderer:

  • Røntgenbilder etter behov
  • Bedøvelse etter behov
  • Rotfyllingsmateriale og oppdekking
  • Midlertidig toppfylling
  • Hygieneartikler

Dersom tannens nerve er død, irritert eller infisert vil man trenge en rotfylling for å bevare tannen. Dette kan forårsakes av for eksempel hull i tannen, dype fyllinger, eller tidligere kronebehandling. Uten behandling vil bakterier som ligger inni tannen spre seg til rotspissen og en betennelse i kjevebenet vil oppstå. Dersom denne betennelsen blir synlig vil man se en “kvise” (fistel) på tannkjøttet. Tilstanden kan gjøre vondt, men er ofte uten symptomer, og oppdages på årlig undersøkelse hos tannlege eller tannpleier.

Kanalene i roten renses for å sikre at all infeksjon er borte. Når dette er gjort benyttes et fyllingsmateriale for å erstatte vevet man har renset bort, det er dette som kalles en rotfylling. Behandlingen kan gjøres i ett besøk men noen ganger gjøres det over to eller flere. Dersom det er en komplisert rotfylling krever den flere besøk for å sikre et grundig resultat.

Når tannen er ferdig rotfylt legges det en midlertidig fylling på toppen av tannen for å isolere den for bakterier. Videre må tannen bygges opp til sin naturlige form, enten med komposittfylling eller porselen/krone.

Rotfylling kan gjøres ved alle våre klinikker.
Finn din tannlege her
Finn din klinikk her

Bestill time
FAQS

Ofte stilte spørsmål

Hva skjer hvis jeg ikke jeg rotfyller?

Utgangspunktet er at vi ønsker å beholde tannen så lenge som mulig uten å trekke denne. Derfor er rotfylling et godt alternativ. Dersom du går for lenge med en tann som bør rotfylles, kan infeksjonen spre seg ytterligere slik at tannen til slutt må trekkes. Hvis du går lenge med tannverk er sjansen for infeksjon stor. Hvis du går lenge med en ubehandlet tannbyll er det stor sjanse for at infeksjonen sprer seg, noe som da kan gjøre at rotfylling som er behandling er for sent. Da er det neste alternativet å fjerne tannen helt.

Hvor lang tid tar en rotfylling?

Behandlingstiden varierer utifra kompleksiteten til tannen - både i form av antall kanaler, plassering osv. For at behandlingen skal være vellykket, og dermed at du kan bevare tannen din, bruker vi den tiden vi trenger. Ofte deles behandlingen inn i flere seanser, gjerne to eller tre, og det tar ca 60-90 minutter. Dette kan være en kompleks behandling, så det er viktig at du ikke utsetter besøket når du først er i gang. Vi har god erfaring med rotfyllinger. Dersom tannen er svært kompleks, samarbeider vi også tett med spesialister. I en undersøkelse vil vi gi deg svar på behandlingsforløp, tid og antall kanaler. Vi vil også gi all informasjon du trenger for å være trygg på at du er i gode hender.

Hva koster en undersøkelse?

En full undersøkelse og rens koster alltid 995,- hos oss. Dette gjelder både ved ditt første besøk og ved fremtidige årskontroller. Undersøkelsen inkluderer røntgen, full diagnostikk og kartlegging, fjerning av tannstein - i tillegg til at vi gir deg tips og råd om hvordan best ivareta egen munnhelse frem til neste besøk.