Periodontitt (tannkjøttsykdom) - Alle svar du trenger

Hva er gingivitt og periodontitt? Våre tannleger gir deg mer kunnskap om dette.

Bestill time
Periodontitt (tannkjøttsykdom) - Alle svar du trenger

Periodontitt og tannkjøttsykdom


I denne artikkelen tar vi for oss hva gingivitt og periodontitt er, og forskjellen mellom disse, samt hva du kan gjøre hvis du allerede har fått påvist sykdommen.

Periodontitt er en kronisk sykdom som går utover tannkjøttet og festeapparatet (kjevebenet og ligamentene som holder tennene på plass). Betennelsen starter gjerne først som en gingivitt (betennelse av tannkjøttet) som står over lengre tid. Den kroniske betennelsen medfører tap av kjeveben og i verste fall kan man oppleve løse tenner og tanntap.

Mer utdypende informasjon

Mange pasienter lurer på forskjellen på gingivitt og periodontitt. Begge er betennelser i tannkjøttet, men der gingivitt er forbipasserende er periodontitt en kronisk tannkjøttsykdom som krever behandling over tid for å holdes i sjakk. 

Gingivitt er betennelse i tannkjøttet som primært kommer av dårlig renhold. Hvis plakk (bakteriebelegg) og tannsten ligger på tannoverflaten over lengre tid vil det irritere tannkjøttet og gjøre det betent. Dette vises i form av et blødende, hovent og rødt tannkjøtt. Denne sykdommen forekommer hos de aller fleste, og kan lett gå over ved gode renholdsrutiner. 

Periodontitt er en tannkjøttsykdom hvor det er betennelse i tannkjøttet og i kjevebenet som er rundt tennene. Det kalles festeapparatet og består av kjevebenet og ligamenter som holder tennene på plass. Periodontitt kjennetegnes ved at tannkjøttet blør, tennene endrer stilling og, i verste fall, at tennene blir løse. Tennene som er synlige i munnen vil etterhvert også bli lengre, det vil si mer av rotoverflaten blir synlig i munnen på grunn av at benet og tannkjøttet trekker seg tilbake. Sykdommen starter gjerne først som en ufarlig gingivitt, som er en betennelse i tannkjøttet som kan gå over, og uten at det går utover tennene i seg selv. 

Hvis du har en betennelse i tannkjøttet over en lengre periode vil det etterhvert går over til å bli betennelse i festeapparatet (kjevebenet og ligamentene). Ved tap av kjeveben vil det dannes tannkjøttlommer. I lommene kan det dannes tannstein og betennelsen vil vedvare dersom denne ikke fjernes. Lommene kan bli opptil 10-12 mm dype og det er da svært vanskelig å holde det rent. Man må derfor gå til tannpleier eller tannlege for behandling og rens av lommene, ofte gjennom flere besøk. 

Kjevebein vokser ikke tilbake når det først er borte, og tilstanden krever regelmessig oppfølging og kontroll. Der vil vi hjelpe deg med å holde sykdommen under kontroll, og ved god veiledning i tannhelse viser vi deg ulike hjelpemidler for å holde det rent i munnen. Målet for behandlingen er å forhindre at sykdommen blir verre, slik at tap av tenner unngås. Sykdommen opptrer i forskjellig alvorlighetsgrad og kan variere fra å ha en langsom til rask utvikling.

Typiske tegn på periodontitt

 • Hovent tannkjøtt
 • Lys rød, eller lilla-aktig tannkjøtt
 • Tannkjøtt som føles ømt ved berøring
 • Tannkjøtt som blør lett
 • Rosa tannbørste etter børsting
 • Når du spytter ut blod ved tannpuss
 • Dårlig ånde
 • Betennelsespuss mellom tennene og tannkjøttet
 • Løse tenner eller tap av tenner
 • Smertefull tygging
 • Nye mellomrom som utvikler seg mellom tennene dine
 • Tannkjøtt som trekker seg vekk fra tennene dine (senker seg), slik at tennene ser lengre ut enn normalt
 • En endring i måten tennene passer sammen når du biter

Risikofaktorer for periodontitt

 • Gingivitt
 • Dårlige munnhelsevaner
 • Røyking og annen tobakk som marihuana eller vaping
 • Hormonelle forandringer, for eksempel de som er relatert til graviditet eller overgangsalder
 • Fedme
 • Mangelfull ernæring, inkludert vitamin C-mangel
 • Genetikk
 • Visse medisiner som forårsaker tørr munn eller tannkjøtt
 • Tilstander som forårsaker nedsatt immunitet, som leukemi, HIV / AIDS og kreftbehandling
 • Visse sykdommer, som diabetes, revmatoid artritt og Crohns sykdom

Løsning og behandling

Dersom du har flere av symptomene på tannkjøttbetennelse som er beskrevet over er det lurt å komme i gang med behandling så tidlig som mulig. Studier viser at jo raskere du kommer i gang med behandling desto bedre prognose har du for å unngå å miste tenner. Tennenes feste vil ikke kunne vokse tilbake, men ved jevnlige kontroller, tannstensrens og dedikasjon på hjemmefronten vil man kunne stoppe utviklingen av festetapet. Sykdommen har flere ulike stadier, vi undersøker og informerer deg om hvilken grad av tannkjøttbetennelse du har og lager en behandlingsplan derette.

Book en konsultasjon for dette her.

Tannrens: Behandlingen går primært ut på rense tannstein og bakterierer fra tannoverflatet og under tannkjøttet. Dette fjernes ved hjelp av instrumenter, en laser eller en ultralydenhet. I enkelte tilfeller, kan det lønne seg å jevnn ut overflaten på tennene og røttene rotoverflatene som gjør det lettere å holde det rent og at oppbygging av tannstein og bakterier blir mindre.

Antibiotika: I noen tilfeller kan det være aktuelt med en antibiotikakur som bidrar til å kontrollere bakteriell infeksjon. Dette gjøres kun dersom tannstensfjerning ikke hjelper og en bakterieprøve viser aggressive periodontitt-bakterier.


Har du allerede fått påvist kronisk marginal periodontitt: Dersom du har fått tannbehandling et annet sted enn hos Blid, anbefaler vi at du tar med deg en journalutskrift fra stedet du fikk tannbehandling. Dette får du ved å ringe eller sende mail til klinikken der du fikk utført tannsjekken og/eller behandlingen. Da får vi best mulig oversikt over din tannhistorikk, og er klare til å sette i gang.

Bestill time
FAQ

Ofte stilte spørsmål

Hva er periodontitt?

Kan jeg miste tennene hvis jeg har periodontitt?

Hva kan jeg selv gjøre dersom jeg har periodontitt?