Dårlig ånde – Våre beste tips!

Dårlig ånde kan være sjenerende. Les våre beste tips for motvirkning av dårlig ånde.

Bestill time
Dårlig ånde – Våre beste tips!

Darlig ånde

Dårlig ånde kan skyldes bakterier som blir liggende på tennenes og tungens overflate, eller i tannkjøttslommene.

En vanlig årsak til dårlig ånde kan være dårlig munnhygiene. Du kan forhindre dette ved å ha gode rutiner med tannpuss, fluor, tanntråd og mellomromsbørster, samt tungeskraper.

I denne artikkelen vil Blid sitt tannhelsepersonell dele sine råd for hvordan bli kvitt dårlig ånde og forklarer deg mer om hvordan den dårlige ånden oppstår.

Det beste tipset for å unngå dårlig ånde er å ha en god munnhygiene. Å ha en god munnhygiene innebærer tannpuss to ganger om dagen, bruk av tanntråd eller mellomromsbørster minst en gang om dagen og daglig renhold av tungen. I tillegg kan det hjelpe å bruke munnskyll med fluor.

Er du på tannbehandling hos Blid gir vi kunne gi deg god veiledning for å oppnå god munnhygiene. Vi viser deg rett pusseteknikk og bruk av hjelpemidler som tanntråd, mellomromsbørster og tungeskrape, slik at du selv kan motvirke dårlig ånde. Vi kartlegger også om ånden kan skyldes en tannkjøttbetennelse, og planlegger videre behandling dersom dette er tilfellet.

Dersom god munnhygiene og tannrens ikke hjelper kan det være andre systemiske sykdommer som for eksempel infeksjoner i svelg (halsbetennelse) eller problemer med mage/tarm. I disse tilfellene bør lege kontaktes for videre oppfølging.

Mange velger å benytte seg av et sterkt munnskyll som gjerne lover å fjerne vondt lukt og dårlig ånde. Noen av disse munnskyllene inneholder alkohol og vil tørke ut slimhinnene og gjøre vondt verre, og er derfor ikke å anbefale. Dersom du vil bruke munnskyll mot dårlig ånde er det viktig at det inneholder 0,2% NaF (fluor) og gjerne sink. Sink vil bidra til å hemme svovel produksjonen, og vil bidra til å bryte ned de dannende svovelforbindelsene som skaper den dårlige ånden. Bakteriene fester seg typisk mellom tennene, langs tannkjøttet, i tannkjøttlommer og på tungen. SB12 er et munnskyll som inneholder sink og har dokumentert effekt.

Det er normalt å ha dårlig ånde når man står opp morgenen. Vanligvis forsvinner dette etter frokost og tannpuss. Dårlig ånde om morgenen fordi man i løpet av natten har redusert spyttproduksjon, og opphoping av bakterier som normalt er tilstede. Regelmessige måltid og høyt inntak av vann som tørstedrikk kan være med på å motvirke dårlig ånde da mat/væske skyller bort gassene som dannes i løpet av natten/dagen.

Ulike årsaker som fører til dårlig ånde

Vi har laget en oversikt over typiske faktorer som kan bidra til dårlig ånde.

Manglende munnhygiene

I noen tilfeller kan dårlig ånde være tegn på sykdom i munnen, for eksempel gingivitt og periodontitt (les mer om dette her). Dette er betennelse i tannkjøttet og forårsakes av økt mengde bakterier i munnen som kan gi dårlig ånde dersom bakteriene ikke fjernes. Det samme gjelder for tannstein og dårlig renhold.

Hull i tenner

Hull i tennene kan også gi dårlig ånde. Hull i tennene skyldes som oftest dårlig renhold i kombinasjon med et kosthold som inneholder mye sukker. Bakteriebelegg på tennene (plakk) produserer syre ved hjelp av sukker fra maten vi spiser, dersom bakteriene ikke fjernes vil syren begynne å løse opp tannemaljen og et hull vil utvikle seg. Det er bakteriene som får ligge på tennene over tid som fører til dårlig ånde.

Tobakk

Røyking bidrar til dårlig ånde. Røyken legger ofte igjen et belegg på tungen, slimhinnene og tennenes overflate. Tobakken kan også føre til utvidelse av tannkjøttlommer, som videre kan utvikle seg til tannkjøttsykdom. Belegget er fullt av bakterier og er en pådriver til dårlig ånde dersom det ikke fjernes. Du kan selv forebygge å ikke danne dette belegget ved hjelp av god tannpuss og tungeskrape. Hvis det dannes et grå/svart aktig belegg på tennene som ikke lar seg pusse bort, kan du bestille en tannrens for å få fjernet dette.

Tørr munn

Spyttet er viktig for å unngå sykdommer i munnen. Det nøytraliserer syrer, og renser munnhulen slik at vekst av bakterier og sopp hemmes. Redusert spyttproduksjon kan være en bivirkning av ulike type medikamenter, sykdommer eller lite inntak av vann. Over tid kan munntørrhet forårsake dårlig ånde.

Matvarer

Det er også visse type matvarer som kan gi dårlig ånde. Dette er typisk løk, meieriprodukter, fettrike matprodukter, alkohol og kaffe. Nedbrytning av mat som sitter fast i tennene kan forårsake lukt.

Diett

Dersom du faster, eller spiser lite karbohydrater kan dette gi dårlig ånde. Dette skyldes nedbrytning av fett som produserer kjemikalier kalt ketoner. Disse ketonene har en sterk aroma som gir dårlig ånde.

Medisiner

Visse medisiner kan redusere spyttproduksjonen og derfor forverre ånden. Andre medisiner kan produsere lukt når de brytes ned og frigjør kjemikalier i pusten. Eksempler inkluderer nitrater som brukes til å behandle angina, noen cellegiftkjemikalier og noen beroligende medisiner. Personer som tar vitamintilskudd i store doser kan også være utsatt for dårlig ånde.

Sykdommer

Sure oppstøt kan komme på grunn av fet mat og alkohol. Det er magesyre fra magesekken som kommer opp i spiserøret. Dette kalle også gastroøsofageal reflukssykdom (GERD). Bakteriene herfra kan bli liggende på tunga og igjen gi dårlig ånde dersom de ikke fjernes. De skaper også et surt miljø i munnen og kan føre til syreskader på tennene. Noen kreftformer, leversvikt og andre metabolske sykdommer kan forårsake dårlig ånde på grunn av den spesifikke blandingen av kjemikalier de produserer.

Løsningen og behandling

Børst tennene

Sørg for å pusse minst to ganger om dagen, helst etter hvert måltid.

Bruk tanntråd

Med tanntråd reduserer man oppbyggingen av bakteriebelegg og plakk mellom tennene. Børsting med tannbørste renser bare rundt 60 prosent av overflaten på tannen.

Børst tungen

Bakterier, mat og døde celler bygger ofte opp på tungen, spesielt hos røykere eller de med en særlig tørr munn. En tungeskraper kan være veldig nyttig.

Bytt tannbørste regelmessig

Tannbørsten kommer i kontakt med et stort antall bakterier, både fra mikromiljøet i munnhulen og miljøet rundt. Det er derfor anbefalt å bytte tannbørste ca. hver 3 måned.

Unngå munntørrhet

Drikk rikelig med vann. Unngå alkohol og tobakk, som begge dehydrerer munnen. Tyggegummi eller sukkerfri pastiller som inneholder xylitol, kan bidra til å stimulere produksjonen av spytt. Hvis munnen er kronisk tørr, kan en lege foreskrive medisiner som stimulerer flyten av spytt.

Besøk tannlegen eller tannpleieren

Fjerning av tannstein og en rens av tennene dine kan hjelpe deg å bli kvitt den dårlige ånden din. Du kan også bestille time hos oss for en konsultasjon for å undersøke om du har hull i tennene dine eller tannkjøttbetennelse som også er tegn på dårlig ånde.

Bestill time
FAQ

Ofte stilte spørsmål

No items found.