Rotfylling: hva er det og når trenger man det?

Tannlege Thomas
June 2023
2 min estimert lesetid

Dersom nerven i en tann er død eller betent, utføres ofte en rotfylling. Hvordan foregår dette, og gjør det vondt? Og ikke minst – hva kan du gjøre for å unngå at dette blir nødvendig?

Hva er rotfylling?

I tannen finnes et hulrom som inneholder nerver og blodkar, kjent som pulpa. Under en rotfylling fjernes pulpa og erstattes med et annet materiale. Denne behandlingen krever vanligvis minst to tannlegebesøk. 

Hvorfor må man rotfylle?

Dersom pulpa blir skadet og infisert av bakterier kan rotfylling være det beste alternativet. En av de vanligste årsakene til slike skader er dype hull i tannen. Rotfylling blir også nødvendig når nerven og pulpavevet blir eksponert, skadet eller dør, på grunn av dype fyllinger, kronebehandling, eller som et resultat av tidligere slag mot tannen, intens tanngnissing, syreskader eller sprekker. Slike tilstander kan gi tannsmerter og en infeksjon som sprer seg til kjevebenet rundt tannens røtter. En slik infeksjon kan være symptomfri, og vil i disse tilfellene kun bli oppdaget ved et røntgenbilde hos tannlegen. Symptomer kan være hevelse, fargeforandring, tyggeømhet og/eller berøringsømhet, temperaturfølsomhet på kulde/varme eller at tannen føles for høy å tygge på. Tannen/pulpa kan ikke bli frisk uten behandling, og tannen må rotfylles for at den skal kunne stå videre i munnen. Alternativet til rotfylling vil være å fjerne tannen. Da kan man eventuelt erstatte tannen med en bro eller et implantat med en krone på toppen. Dette er ofte mer kostbart enn om tannen rotfylles og beholdes. 

Hvordan unngår man å måtte rotfylle?

Det viktigste man kan gjøre for å unngå betennelse i tennene, som gjør at du trenger rotfylling, er generelt god tannhygiene. Dette innebærer god tannpuss to ganger om dagen, bruk av tanntråd og fluorskyll minst en gang om dagen. I tillegg vil jevnlig fjerning av tannstein og grundig, profesjonell rens av tennene dine hjelpe. Hos oss, er selvsagt rens inkludert i din regelmessige undersøkelse. Her vil vi også kunne oppdage om du har en symptomfri betennelse, gjennom røntgen.

Rotfylling steg for steg

En rotfylling er kort fortalt en prosedyre der pulpa fjernes og rotkanalen renses mekanisk og kjemisk ved hjelp av midler som dreper bakterier og fjerner infeksjon. En rotfylling strekker seg som regel over 1-3 behandlinger, men dette avhenger av hvorfor tannen rotfylles (diagnosen) og hvor alvorlig betennelsen er. Ved flere besøk vil man ved første besøk fjerne det som er betent inne i tannen og i roten, og det blir lagt et antibakterielt middel midlertidig i 1-4 uker. Når tannen er smertefri vil tannlegen lage en permanent rotfylling som fyller rommet etter pulpa i tannen. Tannen bygges opp igjen enten ved å bruke en tannfarget fylling, men ofte er det behov for en krone. Hva som er best for din tann får du råd av hos din tannlege. Fordi tennene kan bli mer skjøre og tåler litt mindre tyggetrykk etter en rotfylling, er det viktig at tannen bygges om med hensyn til dette.

Er rotfylling vondt?

Dersom behandlingen gjennomføres med bedøvelse, er behandlingen vanligvis ikke vond. Hos Blid har vi sterkt fokus på at behandlingen skal være så smertefri som mulig, og vi tar ingen tillegg for bedøvelse. Dersom pasienten opplever sterke smerter, stopper vi behandlingen og setter ekstra bedøvelse. Man kan oppleve smerter og ømhet i etterkant av behandlingen, men dette går som regel fort over og kan lindres med vanlige smertestillende tabletter. Har du kraftige smerter, eller det ikke gir seg, vil vi at du kontakter oss slik at vi kan hjelpe deg videre.