“Fluor” eller fluorid - alt du må vite

Tannlege Stine
February 2024
3 min estimert lesetid

Fluorid (kjent som Fluor) har blitt en integrert og selvfølgelig del av moderne tannpleie. Men hvilken type bør du bruke, hvor ofte og kan det være farlig? Tannpleier Martine gir deg alle svar i denne

Denne artikkelen inneholder:

Hva er fluor?

Hva er fluor?

“Fluor” som finnes i tannkrem og andre tannhelseprodukter er fluorid (fluor forekommer ikke i ren form, men i flere mineraler og kjemiske forbindelser). Fluor, eller fluorid har vist seg å være svært viktig for god tannhelse, og har blitt en integrert og selvfølgelig del av moderne tannpleie. Fluoridbruk har mye av æren for den betydelige reduksjonen av kariesproblemer i det moderne samfunn.

Hvordan virker fluor på tennene?

Fluorid er et godt hjelpemiddel for å hindre karies. Gjennom produkter med fluorid, lagres det i tannemaljen og styrker den mot angrep fra bakterier. Dette forhindrer utviklingen av begynnende hull og beskytter mot dannelse av nye. 

Hvem trenger fluor?

I utgangspunktet har alle tenner nytte av fluorid, men de fleste kan oppnå tilstrekkelig beskyttelse ved å pusse tennene to ganger daglig med tannkrem som inneholder fluorid. Sliter du for eksempel med høy kariesaktivitet eller munntørrhet, kan det være behov for ekstra tilskudd. Dette kan du snakke med tannlegen eller tannpleieren din om. 

Hvilken flour er best?

Det er mange produkter som inneholder fluorid. For de fleste holder det som nevnt å pusse tenner to ganger daglig med tannkrem med fluorid. Dersom du skal bruke andre fluoridprodukter i tillegg, les på pakken og følg doseringen der - eller som avtalt med din tannpleier.

  • Munnskyll med fluorid: et raskt og effektivt alternativ som gir ekstra beskyttelse. Det er stor variasjon i mengde fluorid i ulike munnskyll, så det er viktig å finne den som passer dine behov best. Det kan tannpleieren din hjelpe deg med. Munnskyll brukes gjerne på kvelden for å la fluorlaget ligge på tennene gjennom natten. Dersom du bruker munnskyll om morgenen, anbefaler vi å vente minst en time før du spiser eller drikker.  
  • “Fluortabletter”: er et godt alternativ for barn før de kan skylle uten å svelge munnskyllet. For optimal effekt, bør denne suges i istedenfor å tygges. Er du usikker på om ditt barn trenger å bruke flourtabletter? Spør din tannpleier eller tannlege. Voksne kan også bruke flourtabletter, og disse kommer med ulikt flouridinnhold og i ulike smaker.
  • Tyggegummi eller sugetabletter med fluorid: kan passe for munntørre pasienter som er ekstra utsatt for karies. Det kan være en fin måte å beskytte tennene litt ekstra på gjennom dagen. 
  • Tannkrem med ekstra fluoridinnhold: dersom du har tørr munn, redusert evne til å pusse godt eller andre sykdommer som påvirker din munnhelse, kan du på apoteket få tak i både reseptbelagte og reseptfrie tannkremer som inneholder større mengder fluor enn de du får tak i på butikken. Diskuter gjerne dette med din tannpleier eller tannlege dersom du stadig opplever problemer med munnhelsen. 
  • Fluorid- gel: for noen kan det også være behov for en fluorgel som legges i en spesialtilpasset skinne som settes utenpå tennene. Dette er reseptbelagt, og skinnen lages av tannlegen. 

Fluorid kan styrke tannemaljen og beskytte nervene i tannen mot temperaturforandringer og annen påvirkning. Andre årsaker til ising i tennene kan være skader som en sprekk i tannen, syreskader og hull i tennene, noe som fluorid også kan bidra til å forebygge. Er skaden allerede oppstått, anbefaler vi at du bestiller en time hos tannlegen slik at et eventuelt behandlingsløp kan vurderes. Spør tannpleieren din om hvilke tannkremer som anbefales og kan ha effekt mot ising i tennene.

Hvor ofte bør man bruke fluoridtilskudd?

For det fleste holder det som nevnt å pusse tennene med fluortannkrem to ganger daglig, mens andre kan ha behov for ekstra fluortilskudd. Dette er svært individuelt og noe du bør få tips om fra din tannlege. 

Er fluor farlig?

Fluorid kan være et godt bidrag til god tannhelse, men bør alltid tas i anbefalte doser. “Fluor” som finnes i tannkrem og andre tannhelseprodukter er fluorid (fluor forekommer ikke i ren form, men i flere mineraler og kjemiske forbindelser). Produktene inneholder altså svært lite fluor, og i følge vitenskapen er det ingenting å være redd for når du pusser tennene, med mindre du svelger svært store mengder tannkrem.   

Fluor til barn og gravide

For barn er det spesielt viktig å holde seg til anbefalte doseringer av fluor. Fluortilskudd for barn er tilpasset deres behov, men det bør oppbevares utilgjengelig for barnet. Overdreven bruk av fluor før tannemaljen dannes, vanligvis i 5-6 års alderen, kan påvirke emaljedannelsen negativt og i sjeldne tilfeller og ytterste konsekvens føre til dental fluorose. Dental fluorose viser seg som hvite eller brune flekker på emaljen. Dette er ikke et utbredt problem i Norge, da drikkevannet ikke inneholder noe særlig fluor, og produktene som selges her er tilpasset norske forhold.

Som gravid, opplever noen svangerskapskvalme og kaster opp i en periode. For de fleste er det snakk om en kort periode, men for noen varer dette ut store deler av graviditeten. Dette kan bidra til at tennene i større grad blir utsatt for syreskader og behovet for flourtilskudd kan øke. Spør gjerne tannlegen eller tannpleieren din.