Visdomstenner - må de fjernes?

Fakta og informasjon om visdomstennene - må de trekkes?

Bestill time
Visdomstenner - må de fjernes?

Kort og godt: Med mindre du har smerter eller får andre problemer med visdomstennene dine, trenger du ikke å fjerne disse.

Fem kjappe om visdomstenner

  • Visdomstenner er de siste tennene som kommer inn i munnen din, og de kalles også for tredje molarer. De kommer vanligvis inn mellom 18 og 25 års alder
  • Mange må fjerne visdomstenner på grunn av mangel på plass i munnen eller fordi de forårsaker andre plager (feks betennelse eller hull/karies)
  • Visdomstenner kan være vanskelige å rengjøre og kan lett bli infisert hvis de ikke rengjøres grundig. Dette kan føre til betennelse i tannkjøttet rundt.
  • Visdomstenner kan også forårsake skader på andre tenner, for eksempel hvis de kommer inn på en skjev måte og putter press på andre tenner.
  • Visdomstenner kan fjernes av en allmenn tannlege eller oralkirurg - avhengig av kompleksiteten. Det kan være lurt å fjerne visdomstenner mens du er ung, da tannkjøttet ditt er mer fleksibelt.

Når får man visdomstenner?

Visdomstennene, også kjent som tredje jeksler eller bakerste jeksler, er de siste tennene som dukker opp i munnen. De fleste mennesker har fire visdomstenner, en på hver side av overkjeven og underkjeven. Visdomstennene dukker vanligvis opp i alderen 16 til 25 år, men dette kan variere fra person til person.

Når må man visdomstennene fjernes?

De vanligste plagene med visdomstenner er at man får infeksjon rundt tannen eller hull i tannen:

  • Infeksjon i tannkjøttet rundt tannen. Dette kan noen ganger føre til infeksjon i kinnet, halsen, eller kjevebeinet. Infeksjoner behandles med antibiotika, men kan komme tilbake.
  • Tannråte og hull (karies): Det kan være vanskelig å rengjøre såpass langt bak i munnen, og karies er derfor mer vanlig her enn lenger frem. Sørg for å huske å pusse disse tenne og prøv å kom til med tanntråd.

Visdomstenner må vanligvis fjernes når de ikke kommer ut på en måte som skaper problemer for nabotennene (f.eks legger press mot tannen ved siden av) eller forårsaker andre utfordringer for tenner og tannkjøtt, som f.eks. betennelse i tannkjøttt rundt, infeksjoner eller sliteskader på andre tenner.

Det er vanligvis best å fjerne visdomstenner mens du er ung og tannkjøttet ditt er mer fleksibelt, slik at det er enklere for tannlegen å få tilgang til visdomstenner og fjerne dem.

Hvordan vet jeg om visdomstennene bør fjernes?

Hvis du har problemer med visdomstenner, bør du rådføre deg med en tannlege for å vurdere om de må fjernes. Tannlegen vil kunne undersøke tannhelsen din og gjøre en grundig vurdering om du trenger å fjerne visdomstenner. Hvis ja, vil han eller hun også kunne fortelle deg om de beste tidspunktene for å gjøre det på. I noen tilfeller er roten på tannen såpass kompleks at du vil trenge oralkirurg, og da henviser vi deg til vår dyktige oralkirurg.

Det er ikke alltid tilstrekkelig med vanlig røntgenbilder for å kunne vurdere om man skal fjerne visdomstennene. Derfor benytter tannlegen seg ofte av OPG-bilde eller panorama-røntgen i kartlegging av visdomstenner.


Hva er OPG røntgen?

OPG (ortopantomografisk røntgen) er en type panoramarøntgen som brukes til å se alle tennene i munnen samtidig. Det gir en bred visning av kjeven og tannkjøttet, slik at tannlegen kan se tennene og tannkjøttet på en gang. Vi kaller det ofte for et oversiktsbilde.

OPG brukes ofte for å vurdere visdomstenner, da det gir en god oversikt over deres posisjon og hvordan de har vokst ut og hvordan røttene ligger. Dette kan være nyttig for å avgjøre om visdomstenner må fjernes eller ikke, da det kan være vanskelig å se visdomstenner på vanlige røntgenbilder. OPG-bilde kan også vise om visdomstannen er infisert eller har forårsaket skader på andre tenner, noe som kan være nyttig for å avgjøre om de må fjernes.

OPG er en smertefri prosess og tar bare noen få minutter. Røntgenstrålene som brukes er svært lavdoserte, slik at det ikke er noen helserisiko forbundet med å ta OPG.

Hvis du har spørsmål om OPG eller visdomstenner, kan du alltid ta kontakt med oss på e-post eller bestille en time til undersøkelse her på nettsiden.

Bestill time
FAQ

Ofte stilte spørsmål

Må jeg fjerne visdomstenner?