Pussteknikk og valg av riktig tannbørste

Kort om pusseteknikk og hvordan velge riktig tannbørste - les våre beste tips!

Bestill time
Pussteknikk og valg av riktig tannbørste

Riktig pusseteknikk og valg av tannbørste er viktig for å ta vare på tenner og tannkjøtt

Valg av tannbørste

En manuell tannbørste kan fjerne like mye plakk og bakterier på tennene som en elektrisk tannbørste så lenge du er flink til å pusse tennene grundig nok. Med andre ord, en manuell tannbørste er godt nok for de aller fleste.

Bruk alltid soft/myk tannbørste.

Bytt også ut tannbørsten ved hver sesong - vår - sommer - høst - vinter eller gjerne før dersom den begynner se sliten og bustete ut. Det er også viktig å bytte tannbørste eller børstehode når du har vært forkjølet, da denne nå inneholder bakterier som kan gjøre deg syk på nytt. Tannbørsten er også personlig og skal ikke brukes av noen andre enn deg av hygieniske årsaker. 

En elektrisk tannbørste anbefales gjerne til de som har utfordringer med mobilitet eller der det kan være nødvendig med hjelp for å pusse tennene grundig. Børstehode bør være roterende, dette har best dokumentert effekt. En elektrisk tannbørste passer også for deg som har pusseskader - de smarteste børstene vil gi signal dersom du pusser for hardt og vil her bidra til å unngå videre skader på tennene samt fortelle deg hvor du må pusse mer for å få det helt rent.

Hva bør du tenke på når du velger din neste tannbørste?

  • Klarer du å pusse tennene grundig med den børsten du har idag?
  • Gjør det vondt å pusse med den eller føles den behagelig mot tannkjøttet?
  • Hvordan er den å holde i?

Uansett hvilken tannbørste du velger så burde den være behagelig å ta i bruk samt gjøre det enkelt for deg å pusse alle tennene.

Er du fortsatt usikker på hvilken børste som er best egnet for deg, spør tannpleieren eller tannlegen din ved neste tannlegebesøk!

Riktig pusseteknikk

Pusseskader som følge av feil pusseteknikk - en for hard tannbørste (medium/hardt børstehode) vil kunne skade tannkjøttet og tannemaljen, tannkjøttet vil trekke seg tilbake og tannhalsen bli eksponert, denne er svært sensitiv og kan føre til ising i tennene samt skader på overflaten av tannroten. Noen bruker også for mye kraft ved tannpussing og vil da ha nytte av en soft tannbørste evt en elektrisk tannbørste.

Når du er på undersøkelse eller tannrens hos oss kan vi veilede deg i riktig pusseteknikk og vise deg hvordan du sørger for å ta godt vare på tenner og tannkjøtt!

Bestill time
FAQ

Ofte stilte spørsmål

Hva er best av elektrisk og manuell tannbørste? Burde jeg bytte til elektrisk hvis jeg bruker manuell?

Hvordan bør jeg pusse tennene mine?

Er det farlig å bruke tannkrem med fluor i?