Rotfylling – Hva trenger du å vite?

Vi gjør deg trygg på hva du trenger å vite i forkant av en rotfylling.

Bestill time
Rotfylling – Hva trenger du å vite?

Rotfylling

Når nerven i en tann er død eller betent er det ofte vanlig å utføre en rotfyllingsbehandling. Her fjernes nerven med spesialinstrumenter og nerven erstattes med et annet materiale for å bevare tannen.

Dersom tannens nerve er død, irritert eller betent kan rotfylling være det beste behandlingsalternativet for å bevare tannen. Betennelsen i tannens nerve kan oppstå ved dype hull i tannen, dype fyllinger, kronebehandling eller sprekker som gir en bakteriell infeksjon i tannens rot.

Uten behandling vil bakteriene spre seg til tuppen av tannroten, og en betennelse i kjevebenet vil oppstå. Dersom denne betennelse blir synlig kan man noen ganger se en “kvise” på tannkjøttet.

Tilstanden kan gjøre svært vondt i perioden frem til nerven dør, men gjør som oftest ikke vondt igjen før det oppstår en større betennelse i kjevebenet.

Dette kan oppdages på årlig undersøkelse hos tannlege eller tannpleier.

Løsningen og behandling

  • En rotfylling koster alltid 4995,- hos Blid. Dette inkluderer alt av materiell, røntgen og bedøvelse, i tillegg til midlertidig toppfylling. Du betaler aldri mer dersom det er flere kanaler som skal rotfylles - dette fordi man ofte ikke vet omfanget av behandlingen før man har satt i gang og vi ønsker at du skal være trygg på hva behandlingen kommer til å koste.
  • I tillegg til dette må man i noen tilfeller ha en krone på toppen av tannen. Prisen på dette vil være 3995,-. I de fleste tilfeller vil det være nok med en fylling på toppen av tannen og dette koster 1395,-.

    Før vi setter i gang med behandlingen får du alltid et kostnadsoverslag og da også beskjed om hvorvidt du vil trenge en krone, fylling eller noe annet.

Prosedyren

  • Tannlegen bruker en gummiduk (kofferdam) rundt tannen for å sikre at tannen ikke er i kontakt med munnhulens bakterier.
  • Kanalene i roten renses for å sikre at all infeksjon er borte.
  • Når dette er gjort benyttes et fyllingsmateriale for å erstatte nerven med et nytt materiale. Det er dette som kalles en rotfylling.
  • Behandlingen kan gjøres i ett besøk, men noen ganger gjøres det over to eller flere. Dersom det er en komplisert rotfylling krever den flere besøk for å sikre et grundig resultat. Da vil man ved første besøk fjerne det som er betent inne i tannen og i roten, og det blir lagt betennelsesdempende middel midlertidig i 2-3 uker. Når tannen er smertefri vil tannlegen lage en permanent rotfylling som erstatter nerven i tannen.
  • Når tannen er ferdig rotfylt legges det en midlertidig fylling på toppen av tannen for å isolere den for bakterier. Når tannen er symptomfri må den bygges opp til sin naturlige form, enten med kompositt eller porselen/krone.

Har du har store tann smerter som oppstår plutselig, vil vi anbefale deg å booke time til en undersøkelse eller en akutt-time. Her vil vi kunne stille diagnose og planlegge videre behandlingstilbud. I en akutt-undersøkelse vil vi også kunne hjelpe deg med akutt lindrende behandling.

Bestill time
FAQ

Ofte stilte spørsmål

No items found.