Visdomstenner – Bør man trekke dem?

Visste du at noen får kun én, mens andre får alle fire visdomstennene?

Bestill time
Visdomstenner – Bør man trekke dem?

Visdomstenner

Visdomstenner er de siste tennene vi får som voksne. Visste du at noen får kun én, mens andre får alle fire visdomstennene? Det er heller ikke uvanlig at noen ikke har anlegg for å få visdomstenner i det hele tatt.

Det er vanlig at visdomstenner vokser frem fra mellom 17 års alder og frem til du er 21 år. De vokser ut lengst bak i munnen. Hos noen kan visdomstennene bli værende i kjeven uten å komme frem - her kan de som regel ligge i fred.

De vanligste årsakene til at man fjerner visdomstenner er store hull, hvis de bryter frem og skaper problemer for nabotannen (lite plass) eller at det blir betennelse rundt tannen som kan skyldes at det er vanskelig for tannbørsten å komme frem.

Bør man trekke visdomstenner?

Mange pasienter lurer på om man må trekke visdomstennene eller hvor lenge man kan beholde de. Visdomstenner bør trekkes hvis de kommer frem på en slik måte at den kan skade nabotannen, eller hvis det blir betennelse rundt tannen. Det er ofte vanskelig å pusse en visdomstann godt nok og får man et stort hull er det normalt å fjerne tannen istedenfor fylling. Har du tidligere hatt problemer med betennelse er det ikke uvanlig at betennelsen kommer tilbake - så skal du på en lang reise over Antarktis kan det være fornuftig å fjerne denne for å forebygge eventuelle problemer under reisen.

Når du kommer på en undersøkelse gjør vi en full undersøkelse og tar røntgenbilder. Dersom du har hatt problemer med betennelse rundt en visdomstann, eller dersom du har et stort hull vurderer vi om de/den bør fjernes. På undersøkelsen vil vi kunne vite om tannen kan fjernes ved vanlig tanntrekking eller om den må fjernes kirurgisk. Tanntrekking kan oppfattes som ubehagelig, men tannen blir godt bedøvet og trekking skal være smertefritt.

Tips etter trukket visdomstann

Vi vil alltid gi deg en veiledning etter vi har trukket tannen, men våre beste tips er følgende:

  • Vent ca 2-3t med å spise, skylle eller røyke. Deretter anbefales kald mat og drikke det første døgnet.
  • Det er normalt at det blør 1-2 dager etter inngrepet, og blodsmak i munnen kan forekomme.
  • Hold deg rolig det første døgnet, unngå aktivitet som gir høy puls da denne kan bidra til at det blør mer.
  • Unngå å pusse i området de første dagene, etter det kan du pusse forsiktig.
  • Bruk skyllevæske som anbefalt av din behandler.
  • Såret bruker tid på å gro, så vær tålmodig. Ved ømhet og smerte kan du bruke reseptfrie smertestillende medisiner.
  • Noen ganger setter man sting etter at man har fjernet en tann. Normalt sett vil disse forsvinne av seg selv. Din behandler vil avtale til for kontroll etter ca 1 uke hvis stingene må fjernes.
  • Opplever du hevelse og smerte etter 4-5 dager bestiller du time for kontroll.
Bestill time
FAQ

Ofte stilte spørsmål

Hva er OPG og når brukes det?